"Als je anders hebt leren kijken dan kun je het niet meer anders zien"

Wij praten over een succesvolle ouder als je de vaardigheden bezit om de ouder te kunnen zijn die JIJ graag wilt zijn.  Je hebt de kennis en de inzichten om naar jezelf en je kind te kijken vanuit liefde. Je bent in staat om je kind te ondersteunen op een verantwoorde manier zodat ze in staat worden gesteld om maximaal tot bloei te komen..

De cursus Tools voor ouders 

In deze cursus van acht avonden of vier dagen, krijg je training nieuwe inzichten aangereikt waardoor je anders gaat kijken naar je kind en en naar jezelf. Het zijn inzichten die jou omvormen tot een ouder die zich bewust is van zichzelf en die daar naar weet te handelen. Als je het inzicht snapt dan gaat de vaardigheid eigenlijk als vanzelf. Hierdoor zijn de avonden boeiend, gericht op jouw groei als ouder en heeft de cursus een lange termijn effect. Als je eenmaal anders hebt leren kijken dan kun je het niet meer anders zien.

Met de praktische tools kun jij ervoor kunt zorgen dat je kind succesvol kan zijn. Je leert je kind liefdevol en consequent te begeleiden op zijn of haar pad naar het groot worden. Ze krijgen hiermee levensvaardigheden aangereikt waar ze de rest van hun leven profijt van zullen hebben.

"Een cursus die je bewuster maakt van je manier van opvoeden en inzicht geeft in hoe je het anders kunt aanpakken. Tijdens deze cursus wordt gekeken wat de invloed is van jouw houding op de kinderen. Je kinderen nemen over wat jij voorleeft"

 Avond 1: Het Slimme Brein

Met behulp van het Slimme Brein gaan we je meenemen in het hoofd van jouw kind en dat van jezelf. Hoe werkt je brein eigenlijk en welke invloed heeft jouw brein (onbewust) op de dingen die je doet? Wat kan je wel en niet van een kind verwachten (wetenschappelijk bewezen) en hoe kun jij je kind optimaal ondersteunen. Het Slimme Brein is een overzichtelijk model wat als basis dient voor de volgende avonden.

"De methode die wordt gebruikt geeft concrete “handen en voeten” aan de soms moeizame momenten binnen de dagelijkse opvoedpraktijk. Ik vertel vaak aan mensen om mij heen een korte samenvatting van de verschillende emotionele staten en wat uitleg over keuzes, positieve intentie en bemoediging. Ik zie dan ook dat het voor andere mensen eye-openers zijn"

Avond 2: Vaardigheid kalmte en het inzicht de kracht van de perceptie

Je leert waarom het het belangrijk is om je kalmte te kunnen bewaren in elke situatie en technieken hoe je dit kunt doen. Als het jezelf lukt om dit te doen dan kun je de vaardigheden ook gaan leren aan je kinderen. Hiervoor krijg je diverse technieken aangereikt waarmee je kinderen spelenderwijs kunt leren om zichzelf te kalmeren.

"Er is meer rust in huis gekomen. Ik ben zelf rustiger geworden en nog bewuster in de opvoeding. De driftaanvallen van mijn jongste zijn minder in hevigheid en frequentie"

Avond 3: Vaardigheid assertiviteit en het inzicht de kracht van de aandacht

De manier waarop jij in staat bent om duidelijk en helder te zijn, heeft grote invloed op de kracht die jij hebt als ouder. In deze pijler gaan we aan de slag met dit onderwerp. Wat is assertiviteit eigenlijk? Hoe ziet het eruit en hoe klinkt het? En wat staat ons in de weg. We gaan oefenen met onze eigen assertiviteit en we leren wat het effect is wanneer andere stijlen (aggressief, passief) worden gebruikt. Kinderen leren we hoe ze hun flinke stem kunnen gebruiken en hoe ze zichzelf op een assertieve wijze kunnen uitdrukken.

"Doordat we duidelijk kunnen benoemen wat we wel en niet fijn vinden komen er dingen boven water in ons gezin waar we aan kunnen werken. Dit is een heel positieve verandering"

Avond 4: Vaardigheid bemoediging/ aanmoediging en het inzicht de kracht van de eenheid

In deze pijler leer je wat echte verbondenheid met je kind en je gezin inhoudt. Je krijgt diverse structuren aangereikt die dit ondersteunen waardoor je al snel meer verbondenheid tussen jou en je kind ervaart en tussen de gezinsleden onderling. Je leert welke ingrediënten nodig zijn voor kinderen om wezenlijk contact te ervaren en hoe je dit door middel van spel kunt stimuleren. Ook leer je hoe je in je dagelijkse taal kinderen bewust kunt maken van hun gedrag.

"Leuke informatieve praktijk gerichte cursus waar je handvatten aangereikt krijgt om op een andere manier in contact te komen met je kind"

Avond 5: Vaardigheid keuzes en het inzicht de kracht van je eigen keuze

Keuzes maken is een vaardigheid die we heel hard nodig hebben in onze maatschappij. Dagelijks krijgen we veel keuzes voorgeschoteld waarbij elke keuze consequenties heeft. Leren omgaan met keuzes, keuzes krijgen en bewust worden van de consequenties ervan is daarom een belangrijke vaardigheid om te leren aan je kind. Een kind wordt hierdoor vaardig om verantwoordelijkheid te kunnen nemen voor hun keuzes wat ze later in hun pubertijd of als (jong) volwassenen hard nodig zullen hebben. Ook als opvoeder moeten we de hele dag keuzes maken die effect hebben op de grenzen die wij stellen voor onze kinderen. Hoe ga jij zelf om met keuzes en hoe zorg je ervoor dat je dit effectief inzet? Je leert er alles over in deze pijler.

"Keuzes werken heel goed bij de kinderen en de breinspelletjes zijn een uitkomst als je merkt dat het druk is, bijvoorbeeld aan tafel. Het helpt om de drukte te doorbreken"

Avond 6: Vaardigheid empathie en het inzicht de kracht van de acceptatie

Gevoelens die we ervaren kunnen we vaak niet helemaal onder woorden brengen. Vaak heeft dit te maken met de wijze waarop onze ouders/ verzorgers met onze gevoelens om zijn gegaan. Toch willen we vaak in het heetst van de strijd van ons kind horen: “wat is er nou aan de hand!”. In deze pijler leer je waarom het zo belangrijk is om alle emoties te omarmen en hoe je dat het beste kunt doen. Ook leren we hoe we werkelijk empathisch kunnen zijn naar onszelf en naar onze kinderen en hoe we ze leren om empathisch te zijn naar de mensen om hun heen.

"Een training die een andere kijk op opvoeden geeft. De theorie klinkt logisch, de kracht zit ‘m in het ook daadwerkelijk doen! Dit valt of staat met de zeven pijlers waar mee gewerkt wordt. Hierdoor wordt het overzichtelijk en realiseerbaar in de dagelijkse praktijk"

Avond 7: Vaardigheid positieve intentie en het inzicht de kracht van de liefde

Met deze pijler werken we aan een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen van je kind. We leren dat er veel manieren zijn om naar een situatie te kijken. We leren hoe we “negatieve” situaties of gedrag om kunnen buigen naar een nieuwe vaardigheid die we WEL willen. Welk effect heeft deze ombuiging? Wat gebeurd er als we weer contact maken met de kracht van de liefde?

"Het inzicht, dat kinderen heel vaak nog niet over de juiste vaardigheden beschikken, en ik ze die kan geven, was voor mij een eye-opener. Conflicten geven vaak het inzicht wanneer de vaardigheden worden gemist"

Avond 8: Vaardigheid consequenties en het inzicht de kracht van de intentie

Vaak komen de mensen naar de eerste training met de vraag hoe ze kinderen kunnen laten luisteren en daarbij wordt vaak het eerst gedacht aan het inzetten van consequenties. Tijdens de voorgaande avonden heb je heel veel andere vaardigheden geleerd die je kunt inzetten om je kind succesvol te laten zijn. Hierdoor zult zien dat je consequenties bijna niet meer nodig hebt. Als je ze wel wilt inzetten dan is het belangrijk dat je dit op een manier doet waardoor je kind er iets van leert in plaats van dat je gericht bent op het afstraffen van het gedrag

"Je leert om bij kinderen op een leuke manier over verschillende ademhalingstechnieken te vertellen. En als het kind rustig is, dat je dan kan praten. Dat het voorleggen van keuzes bij kinderen goed werkt. Dat empathie belangrijk is, dat je je mag uiten. Je krijg leuke tips mee om met de kinderen te doen. Zoals spelletjes, veilige plek, tijdmachine enz. En dat je kind niet hoeft te straffen of te belonen. Maar dat je een succes mag vieren en dat kan iets heel simpels zijn. Bijv. lekker samen theedrinken met zelf gebakken koekjes erbij. Of de tafel voor het avondeten eens extra opdekken. Dat je fouten mag maken, daar leer je weer van"


Waar en wanneer:

Basistraining Conscious Discipline – Groep A

8 dinsdagavonden

29 oktober,

12 november, 10 december

7, 28 januari & 4, 17 februari

10 maart


Basistraining Conscious Discipline - Groep B

4 zaterdagen incl. lunch

14 december & 15 februari

18 april & 13 juni


Basistraining Conscious Discipline – Groep D

8 dinsdagavonden

11 februari & 3, 24 maart

7 april &  12, 26 mei

9, 23 juni


De training wordt  gegeven in Multifunctioneel centrum 't Atlas in Leusden.

De avonden zijn van 19.30 - 22.00 uur en de dagtraining is van 9.30 -  16.30 uur.


Kosten

Voor acht trainingsavonden zijn de kosten 325 euro (of 4 x 82,50). Vier zaterdagen is 385 euro (of 6 x 67,50)

De aangeven kosten zijn inclusief reader, drinken en versnaperingen en bij de vier zaterdagen een verse lunch.


Wil je je inschrijven? Klik dan op deze link

En? Is het wat voor jou? We helpen je graag verder... 

Wil je weten wat reacties reacties zijn van de cursisten die jou voor zijn gegaan?

Wil je meer weten over de methode waarmee we werken?

Wil je meer weten over de wetenschappelijke onderbouwing?

Heb je behoefte aan persoonlijk contact?